Miksi vakuuttaisin pelkät seinät? Kotivakuutus turvaa muutakin kuin pelkkää omaisuutta. Tätä ei välttämättä tule ajateltua, jos oma omaisuus ei ole kovin suuri ja jostain täytyisi säästää.

On inhimillistä, että vahinkoja sattuu. Kaikki vahingot eivät ole itse aiheutettuja, mutta tällöin on tärkeää tietää, kuka vahingon korvaa. Esimerkiksi jos tukkeutunut viemäriputki aiheuttaa taloyhtiössä mittavan vesivahingon ja asunnosta on muutettava korjaustöiden ajaksi pois, on väliaikainen majoitus hoidettava ja maksettava itse. ”Äkkiseltään saatetaan ajatella, että jos jostain muualta aiheutuu vahinkoa minun asuntooni, niin joku muu sen myös maksaa. Näin se ei kuitenkaan mene, jos kyse on vahingosta, jota kukaan ei ole varsinaisesti huolimattomuudellaan aiheuttanut. Lähtökohtaisesti jokainen vastaa kohtaamansa vahingon itse. Näin ollen ns. puhtaissa vahingoissa joihin kukaan ei ole syyllinen, jokainen kääntyy oman vakuutusyhtiönsä puoleen”, kertovat vahinkoasiantuntija Satu Pulkkinen ja vakuutusmeklari Karita Grönlund Finib Oy:stä. Kotivakuutus kuitenkin korvaa väliaikaisesta asumisesta koituvat kulut ja monet vakuutusyhtiöt voivat jopa auttaa sijaisasunnon löytämisessä.

Mitä kotivakuutuksen sisältyy?

Kotivakuutukseen sisältyy omaisuusosan lisäksi yleensä automaattisesti vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Niiden osuus vakuutuksen kokonaishinnasta on yleensä varsin pieni, joten rahan takia ei niitä kannata poistaa. Vastuuvakuutus auttaa tilanteissa, joissa joudut lain mukaan korvaamaan toiselle aiheuttamasi vahingon. Vaikka monesti saatetaan ajatella, että ”ei minulle mitään satu, olen sen verran huolellinen”, niin vahinkoja ei syyttä kutsuta vahingoiksi. Keittolevy saattaa ruoanlaiton jälkeen unohtua päälle ja tulipalon aiheuttamat vahingot leviävät taloyhtiön rappukäytävään, tai pesukone ei ole asennettu oikein ja liitokset pettävät. Vastuuvakuutus auttaa siinä tilanteessa, kun tarvitsee selvittää oletko lain mukaan korvausvelvollinen ja mikä on oikea korvauksen määrä. Niin ikään omasta vakuutusyhtiöstä saa asiantuntija-apua myös silloin, kun joku vaatii jotain, mistä et oikeasti ole vastuussa. Oikeusturvavakuutus puolestaan korvaa riita- ja rikosasioiden asianajokuluja sekä oikeudenkäynteihin liittyviä oikeudenkäyntikuluja.

Miten osaan valita itselleni sopivan kotivakuutuksen?

Vakuutusyhtiöt tarjoavat eri laajuusasteita kotivakuutuksille ja niitä onkin hyvä vertailla keskenään. Vakuutusyhtiössä pyydetään ne tiedot, joita vakuutusta varten tarvitaan. Yhtiöitä sitoo myös tiedonantovelvollisuus, jotta asiakas tietää, minkälaisen vakuutuksen hän on ottamassa. ”Suppeakin vakuutus on parempi, kuin ei vakuutusta ollenkaan. Hinta jonka kotivakuutuksesta maksaa on kuitenkin hyvin pieni verrattuna lähes mihin tahansa vahinkoon, joka vakuutuksesta voidaan korvata.”, sanovat Satu ja Karita. Vahinkovakuutusehdoissa on joitakin yhtiökohtaisia eroja, joten vertailemalla ja kilpailuttamalla voi löytää itselleen sopivan vakuutusratkaisun.

Mikäli asukkaalla on maksuhäiriömerkintä, voi kotivakuutuksen hankkiminen olla hankalaa. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia toimintatapoja tällaisiin tilanteisiin, joten ehdot kannattaa selvittää yhtiökohtaisesti. Maksuhäiriömerkintä ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että kotivakuutusta ei ole mahdollista saada. Jos vakuutus on jo olemassa, kun maksuhäiriömerkintä tulee, ei vakuutusta voida irtisanoa vakuutusyhtiön toimesta.

Satu Pulkkinen ja Karita Grönlund Finib Oy:stä

Vahinkoasiantuntija Satu Pulkkinen ja vakuutusmeklari Karita Grönlund Finib Oy:stä näkevät työssään, miten tärkeää on omistaa kotivakuutus.